Image by Chris Lawton

 VERHALEN UIT DE PRAKTIJK

De Milleniumketting

fotokelly 2_edited.jpg
foto kelly_edited.jpg

“Oma, ik vind jouw ketting wel héél erg mooi!” “Later als ik er niet meer ben is deze voor jou”, beloofde oma plechtig. 

 

Toen we gedurende deel III van de cursus ‘Geef je intuïtie een stem’ in de kring zaten, liet S. weten dat haar oma onlangs was overleden. Het was zowel een verdrietige als een mooie ervaring geweest, vertelde ze. Verdrietig dat ze afscheid moest nemen van haar oma die haar heel dierbaar was. Mooi, omdat ze door deze ervaring tot het diepe besef kwam dat ze meer wilde gaan genieten in haar leven. En, dat straalde ze dan ook uit!

 

Enige tijd later kon ze haar draai niet vinden en ze wist niet precies waar dat aan lag.. Ze had een afspraak ingepland voor een online reading. Door me intuïtief af te stemmen op haar energieveld en te benoemen wat ik binnenkreeg, werd het duidelijk waar het vandaan kwam. “Door het overlijden van je oma werd er iets in jou aangeraakt en ben je vanaf dat moment meer gaan leven vanuit je hart. Je energie stroomde volop en je voelde je lekker in je vel. Van je hart ben je, zonder dit te beseffen, langzaam aan weer teruggekeerd naar je hoofd. Niet dat je je hoofd totaal moet uitschakelen natuurlijk, maar teveel ervan is niet wie je bent en wat bij je past. Door teveel in je hoofd te zitten, raakt ook je creativiteit geblokkeerd, waar je juist zo gelukkig van wordt. Hetzelfde voel ik op werkgebied. Ook daar is de balans tussen hoofd, hart en creativiteit niet in evenwicht. Daardoor kun je ook niet echt van je werk genieten en kost het je vaak te veel van je energie.”

 

Ik gaf haar wat tools mee, zodat ze die flow, die creativiteit weer volop kon gaan ervaren en inzetten. Gelukkig voelde ze al gedurende de sessie haar positieve energie weer toenemen en vielen de kwartjes op hun plaats. “Je hebt zoveel te bieden op creatief gebied. Toch vraag je jezelf af of dat wat je te bieden hebt wel waardevol genoeg is. Ook vind je het lastig om tijd en geld te besteden aan je eigen ontwikkeling, alsof je dat niet waard bent.” Dit alles beaamde ze. 

 

Na dat gezegd te hebben voelde ik de overleden oma van S. bij me. Ze wilde zich maar al te graag mengen in het consult. Oma gaf mooie, gedetailleerde en heldere bewijzen door over haar leven, zodat S. niet hoefde te twijfelen aan haar aanwezigheid. Het belangrijkste bewijs bewaarde oma voor het laatst. 

 

“Ze laat me een gouden munt zien, hangende aan een gouden ketting. Je hebt deze van haar geërfd. Oh wacht, ze corrigeert mij. Aan de ketting hangt geen gouden munt! Ze wil hiermee symbolisch aangeven dat het zeer waardevol is wat ze jou heeft nagelaten. Het is een heel bijzonder sieraad, laat ze me weten, al krijg ik op dit moment helaas niet door, behalve dan de ronde vormen van de hanger, hoe deze er in detail uitziet en wat ze precies bedoelt met het woord ‘bijzonder.’ Wel moet ik namens je oma nadrukkelijk zeggen: Je bent het waard!!”Een glimlach brak door op S. haar gezicht. Ze begon gelijk te vertellen.

 

“Oh ja en deze is voor jou”,zei oom M. toen ze met de hele familie bij elkaar waren gekomen om de spullen van oma te verdelen. Hij boog voorover, pakte een doosje uit oma’s la, opende het en gaf het aan S. “Voor mij??!!”Een beetje onthutst nam ze het sieraden doosje van hem aan. “Lang geleden door oma gekocht als aandenken aan het millenniumjaar”, legde oom M. uit. S. pakte het sieraad voorzichtig uit het doosje. Een gouden ketting met een prachtige hanger blonk haar tegemoet. “De ketting en de hanger zijn gemaakt van wit en 18 karaats goud en in de hanger zijn drie diamantjes  verwerkt”,hoorde ze oom M. in een waas zeggen. Ze keek van de ketting naar de bon die nog in het doosje lag. De prijs loog er niet om. ‘Waarom gaat deze ketting naar mij en niet naar één van mijn tantes, die hebben er toch veel meer recht op?’, ging het door S. heen. Het was duidelijk dat ze zowel de herinnering aan de ketting als de belofte van oma helemaal vergeten was. 

 

“Indertijd zei je tegen oma dat je haar ketting zo mooi vond, waarop oma antwoordde dat hij later voor jou zou zijn”,legde de moeder van S. uit toen ze haar verbouwereerde gezicht zag. “Dat ben ik helemaal vergeten”,stamelde S. “En weet je wat nou zo bijzonder is”, vulde oom M. aan. “De ketting was indertijd gestolen. Ze wilde haar belofte aan jou niet verbreken, dus heeft ze deze opnieuw aangeschaft, speciaal voor jou." S. keek nog een keer van de ketting naar het doosje met de bon erin, dat duidelijk een getal met drie nullen voor de komma liet zien. ‘Voor de tweede keer zo’n hoog bedrag uitgegeven’, dacht ze, ‘en dat speciaal voor mij.’ Ze was er stil van. 

 

S. vertelde het verhaal in geuren en kleuren. Oma had geen mooier en helderder bewijs kunnen doorgeven om S. te laten beseffen dat ze wel degelijk waardevol is. S. voelde deze boodschap doordringen tot diep in haar hart. Tegelijkertijd na het horen van deze boodschap viel er ook een last van haar schouders, namelijk het schuldgevoel richting haar tantes. Ze was het waard! De ketting kreeg voor S. na de reading een nog diepere betekenis dan het al had.

 

Een week later berichtte ze dat ze zo blij was, weer helemaal doorstroomde en zich enorm verheugde op de aankomende creatieve cursussen die ze in haar agenda had staan, bewust uitgezocht voor haar eigen ontwikkeling. Ze had er een prachtige tekening bijgestuurd die, met een paar toegevoegde woorden, uitbeeldde hoe ze zichzelf graag wil zien en voelen, voor nu en in de toekomst.

 

De overleden oma van S. wist als geen ander door te geven wat S. op dat moment nodig had, als ook welk bewijs er nodig was om haar dit diep van binnen te laten voelen. Wat is het toch bijzonder om te ervaren dat de geestenwereld zo intens bij ons betrokken is.